Miten hakutulos päätyy Googlen etusivulle?

Tähän aikaan vuodesta kukaan ei ehdi kunnolla paneutua siihen, miten se Google oikeasti toimii, mutta tätä on kyselty nyt viime aikoina sen verran useasti, että tehdäänpä pikablogi aiheesta.

Ensimmäisenä täytyy muistuttaa, että Google ei ole ainoa hakukone. Se on kuitenkin suosituin kaikissa länsimaissa. Nykyisin muutkin kehittyneet hakukoneet kuin Google painottavat hakutuloksia järjestäessään merkittävästi kohteisiin viittaavien linkkien määrää ja laatua. Googlen keskeisimmät kilpailijat hakutulosten laadussa ovat Microsoftin Bing ja Ask.com. Microsoftin markkinaosuutta kasvattaa merkittävästi, että myös Yahoo! käyttää Bingin hakumoottoria ja Bing arvostaa samoja asioita kuin Google.

Verkossa on miljardeja sivustoja, mutta kun käyttäjä kirjoittaa hakusanansa Googleen, löytää hän yleensä heti ensimmäiseltä sivulta etsimänsä. Miten se tapahtuu? Entä miten yrittäjä voi saada oman sivustonsa esille hakukoneen ensimmäiselle sivulle?

Google käyttää yli kahtasataa muuttujaa, joiden perusteella hakukone arvottaa verkkosivustoja, ja algoritmia päivitetään jatkuvasti. Googlen algoritmi on salainen, mutta tiedossa on useita yksittäisiä tekijöitä ja toisaalta hyviä arvauksia siitä, miten Googlen hakukone toimii. Tieto on kullanarvoista, sillä sen avulla verkkosivustoja pystytään suunnittelemaan siten, että ne olisivat mahdollisimman houkuttelevia Googlen algoritmille ja verkon käyttäjille. Tätä kutsutaan hakukoneoptimoinniksi.

beverage black coffee business chart
Photo by Negative Space on Pexels.com

Tässäpä muutama pohdinnan arvoinen asia

 

Nopeus: Google suosii nopeasti latautuvia verkkosivuja, koska ne parantavat käyttäjäkokemusta. Isot kuvat, raskaat videot ja erilaiset kuvakarusellit saattavat hidastaa sivuja.

Mobiilioptimointi: Nykyään netin käyttäjistä peräti puolet on mobiilikäyttäjiä. Mikäli sivut eivät skaalaudu eri päätelaitteille, ne ovat Googlelle nou nou.

Vanha sivusto luotettavampi kuin uusi: noin 60 % Googlen parhaista hakutuloksista on yli kolme vuotta vanhoja sivustoja. Sopivan jo olemassa olevan domainin ostamista voi harkita, mutta vanhuuden tuoma hyöty voi nollaantua, jos sivuston sisältö ja whois-tiedot muuttuvat äkillisesti.

Sisällön optimointi auttaa kohderyhmää: Googlen hakualgoritmi nojaa avainsanoihin. Ne ovat sanoja ja fraaseja, joilla käyttäjät hakevat sisältöä Googlesta, sekä sanoja, joilla kuvaillaan sivuston sisältöä. Oikeat sanat eivät ainoastaan tuo sivuille liikennettä, vaan ne myös kohdistavat hakutulokset oikeille käyttäjille. Runsas liikenne sivustolla ei merkitse mitään, jos kävijät eivät ole potentiaalisia asiakkaita.

Optimoi HTML: Avainsanojen sijoittaminen sivuston HTML-elementteihin on perinteistä hakukoneoptimointia. Sivuston title-tagi on yleensä ensimmäinen rivi, joka Google-hakutuloksissa sivustosta näkyy. Sen tulisi olla joka sivulla uniikki ja kuvata sivun sisältöä.

Käyttäjäkokemuksesta kertoo ajankäyttö: Googlen käyttämä algoritmi kiinnittää huomiota siihen, kuinka moni klikkaa sivustoa hakutuloksissa, moniko poistuu sivustolta välittömästi sen avattuaan ja kauanko aikaa sivustolla käytetään. Mutta ei kannata rakentaa käyttäjille ansoja.

Sisältö saa viettämään aikaa sivustolla: Kielioppivirheet, rikkinäiset linkit ja pilkut väärissä paikoissa karkottavat paitsi ihmiset, myös hakukoneen. Hyvä otsikointi ja laadukas, jokaisella sivulla uniikki sisältö, houkuttelee käyttäjän viettämään aikaa sivustolla ja klikkailemaan siellä olevia linkkejä, mikä saa hakukoneen tulkitsemaan sivuston käyttäjäkokemuksen hyväksi.

Uskottavuutta oikeilla linkeillä: Linkit helpottavat sivustolla navigointia ja luovat sille arvoa. Hakukoneoptimoinnissa on otettava huomioon kolmenlaiset linkit: sivuston sisäiset linkit, sivustolle johtavat linkit ja sivustolta muualle johtavat linkit. Sivuston sisäiset linkit auttavat sekä käyttäjiä että Googlea navigoimaan sivustolla, tehden näin jokaisesta sivusta arvokkaamman. Sivustolle ja sivustolta pois johtavat linkit ovat arvokkaimpia sellaisilla sivustoilla, joita Google pitää laadukkaina.

Laadusta kertoo somenäkyvyys: Miten todistat, että sivusi on kiinnostava? Sen levinneisyydestä sosiaalisessa mediassa. Googlen virallisen lausunnon mukaan somejaot eivät ole suora hakutulosten määrittelijä, eikä linkkejä Facebookista ja Twitteristä käsitellä samalla tavoin kuin linkkejä muilta sivustoilta. On kuitenkin huomattu, että hakutuloksissa etusijalle pääsevillä sivustoilla myös sosiaalisen median levinneisyys on laajaa. Somenäkyvyyttä tehostetaan luomalla kiinnostavaa sisältöä, jota käyttäjät haluavat jakaa eteenpäin.

Tavoita käyttäjät toiminta-alueellasi: tehostat sivujesi näkyvyyttä haluamallasi alueella optimoimalla sivut huolellisesti. Tämä tarkoittaa sitä, että sinulla on hallussa paikalliset avainsanat ja tietosi, kuten yrityksen nimi, osoite ja puhelinnumero, ovat sivuilla oikein ja ennen kaikkea Google mapsissa oikein. Nämä tiedot auttavat sivujasi sijoittumaan paikallisia yrityksiä etsiviin hakutuloksiin. Facebook-sivut ja asiakasarvostelut eri sivustoilla nostavat yrityksen luotettavuutta hakukoneiden silmissä.

adult backpack blur business
Photo by Fabrizio Verrecchia on Pexels.com

Kuinka nopeasti voi päästä hakutulosten kärkeen?

Hyvä kysymys. Tähän ei ole olemassa yksiselitteistä vastausta. Varmaa on, että hakukoneoptimointi on verkkaisempaa kuin hakusanamainonta tai muu maksettu mainonta. Jos halutaan, että sivusto sijoittuu hakutulosten kärkeen ja sen eteen tehdään kunnolla töitä, tuloksia tulee 3–6 kuukauden aikana.

Vanhat ja uudet sisällöt ja sivustot nousevat hakutuloksissa eri tavoin. Jos sivuston tekniikka on kunnossa, ja sivusto on suuri vanha sivusto, uusiakin sisältöjä muokkaamalla tuloksia yleensä saa muutamassa kuukaudessa. Jos sivusto on täysin uusi, tarvitaan pidempiaikaista linkinrakennusta, jotta tuloksia saa aikaan. Modernit verkkosivualustat ovat erittäin Google-ystävällisiä. Silti kestää noin 2-3 viikkoa tai enemmän, ennen kuin Google edes löytää ja noteeraa eli indeksoi uudet verkkosivut. Joten ethän tuskastu odottaessasi etusivun paikkaa hakutuloksissa.

Lohduttavaa tässä kaikessa on kuitenkin se, että Google ei ehdi kyttäämään sivujasi joka päivä. Se analysoi ja skannaa sivujasi noin kahden viikon välein. Näin ollen tänään tehdyn virheen ehtii vielä huomenna korjaamaan.

No, tässä tällainen pintaraapaisu. Pikablogista tuli asian monimutkaisuuden vuoksi pitkä, mutta jos luit tänne asti, tarjoan sulle kiitokseksi torttukahvit! Voidaan siinä samalla sitten vaikka vaihtaa mielipiteitä aiheesta.

Mukavaa joulunodotusta!