Sinulla on brändi!

Oho! Kylläpä aika menee äkkiä! Jo hyvä aika sitten lupasin blogia henkilöbrändäyksestä, mutta niin se vain jäi. Tässä viimeinkin pintaraapaisu aiheesta.

Meillä jokaisella on brändi. Suunnitelmallinen henkilöbrändäys on kiva lisä, mutta ei suinkaan pakollinen tai välttämätöntä kaikille. Suuri osa yleisöstä ymmärtää sekä sanan että asian keinotekoisena manipulaationa. He eivät ehkä hahmota kaikkien hyvien brändien olevan aitoja ja totta. Jokaista tuotetta kategoriasta riippumatta tietysti kirkastetaan ja kärjistetään kiinnostavaksi. Siitä henkilöbrändäyksessäkin on kysymys: luodaan erottuvia osaajia massan keskelle.

Asiantuntijatyössä vahva henkilöbrändi tuo useimmiten mm. lisää euroja kukkaroon, keikkaa seminaareihin ja mielenkiintoisia työtarjouksia. Henkilöbrändi ja tuotebrändäys on kuitenkin yrittäjän syytä erotella toisistaan. Henkilöbrändäys ei edes tarkoita enää samaa kuin mitä se tarkoitti 10-15 vuotta sitten.

Muistatko vielä Jorman?

Esimerkkinä voitaisiin nostaa esille, jo käytetty mutta edelleen muistissa oleva, Jorma Ollila. Äiti oli stailisti ja isä töissä viestintätoimistossa. Isä työkseen mietti, missä Jorman kannattaa olla esillä, mistä puhua ja miten tämä vaikuttaa esim. tuleviin töihin. Tarkkaan harkittiin tulevien puhelinmallien myynti, markkinointi ja varsinkin uusien mallien lanseeraukset. Esiintymistaidon valmentaja sparrasi koko Nokian johtoryhmää. Se, mitä tapahtui kulisseissa tai kuka oli yrityksen paras asiantuntija, ei ulospäin näkynyt, päin vastoin. Ei saanut näkyä. Oli vain brändi, jonka keulakuvina olivat tuotteet ja Jorma. Oli vain yksi puhuva pää ja virallinen viesti.

Sitten muutamalle työntekijälle ja valituille johtohenkilöille tuli sometili. Ja sitten tilejä. Ja niitä hallinnoi joko kokonaan tai osittain viestintäassistentti tai ulkoinen markkinointiviestinnän kumppani. Ja niitä käytettiin vain virallisen viestinnän jalkauttamiseen. Ja edelleen oli vain yksi jumala ja virallinen viesti tuotteet ja brändi edellä.

Maailma muuttui. Muutkin alkoivat puhua yrityksestä, sen tuotteista ja palveluista. Sekä omasta asiantuntijuudestaan, roolistaan yrityksessä, kokemuksistaan tuotteesta ja palveluista. Ihmisistä tuli uskottavampia viestijöitä kuin yrityksistä. Yritys ei enää ollut maailman brändien kärjessä. Jorma hyppäsi kelkasta ja vakuutti, että ”antaa tilaa paremmilleen”, mutta suuri yleisö koki, että Jorma on viisas ja jättää uppoavan laivan. Nokia myytiin ja suomalaiset pettyivät. Nykyään Nokia löytyy Suomen huonomaineisimpien brändien listalta, mutta Jorman henkilöbrändi asiantuntijana selvisi rytäkästä loppujen lopuksi todella hyvin. Edelleen elinkeinoelämän kysytty asiantuntija on Jorma Ollila.

Meillä kaikilla on henkilöbrändi, halusimme tai emme. Se on muiden käsitys meistä ja osaamisestamme. Kysymys kuuluu, haluammeko hyödyntää sitä?

Miten vahvistat henkilöbrändiäsi?

Brändi on sama kuin maine ja se muodostuu siitä, miten palvelet asiakkaitasi, miten puhuttelet yleisöäsi ja annatko heille heidän kaipaamaa tietoa. Meidän pitäisi jakaa osaamistamme ja asiantuntijuuttamme pyyteettömästi, luottaen siihen, että asiakas muistaa, mistä hyvät neuvot sai, ja tulee ostoksille, jos tarve ylittää kriittisen kynnyksen.

Henkilöbrändäys on parhaimmillaan hyvää sisältömarkkinointia, jota ei koeta tyrkyttävänä tai edes markkinointina. Myös monet brändit ovat huomanneet vahvojen henkilöbrändien voiman ja niin bloggaajat, artistit, urheilijat kuin tubettajatkin tekevät entistä enemmän yhteistyötä eri brändien kanssa. Eikä ihme sillä, Nielsen Global Trust in Advertising Surveyn mukaan, 83 % kuluttajista luottaa tuttujensa suosituksiin enemmän kuin brändien omaan markkinointiin.

Henkilöbrändäyksen keinot riippuvat mm. tavoitteista ja kohderyhmästä. Henkilöbrändäys on hyvin samantyylistä kuin tuotteen tai yrityksen brändin rakentaminen. Jokaisella henkilöbrändillä on niin ikään oma brändipolku, joka muodostuu mm. omasta persoonasta, osaamisesta ja kohderyhmästä. Asiantuntijuutesi ja brändisi kasvaa ihmisten silmissä jakaessasi osaamistasi. Ei se asiantuntijuutesi itse asiassa varsinaisesti jakamalla kasva, mutta tietoisuus sinusta ja osaamisestasi leviää. Ja brändi, se kasvaa takuuvarmasti, halusit tai et.

Suomessa henkilöbrändäyksen keinoja ovat jo pitkään käyttäneet poliitikot, mutta monelle asiantuntijalle tai urheilijalle brändääminen on vielä outoa. Se saattaa kuulostaa työläältä ja samojen asioiden toistaminen tylsältä arjen pyörityksessä, mutta aina kannattaa valita itselle sopivimmat kanavat. Lähes kaikkia onnistuneita henkilöbrändejä yhdistää Suomessa se, että he tuottavat laadukasta sisältöä aktiivisesti eri medioihin. Henkilöbrändin kannalta on tärkeää, että se luo aktiivisesti uutta sisältöä kohderyhmälleen. Ja verkostojen kasvattaminen on avainasemassa henkilöbrändin kehittymiseksi.

Muutamia vinkkejä henkilöbrändäykseen:
– Mieti, mitä haluat saavuttaa.
– Määrittele, ketkä haluat tavoittaa.
– Valitse sinulle sopivat kanavat, mutta varmista, että kohderyhmäsi on myös siellä.
– Valitse toimialallesi sopivat avainsanat, verkostot ja seurattavat.
– Aikatauluta tekemisesi, suunnittele sisältösi.
– Tee vaikutus muutamaan sparraajaan, joka voisi työntää sinua matkalla maineeseen jakamalla sisältöjäsi.
– Heittäydy, ole rohkea, älä kumartele, ole todellinen ja luota osaamiseesi.

pexels-photo-1043514.jpeg