Jaksaa jaksaa olla luova

Tässä parin huonosti nukutun yön jälkeen on tullut pohdittua, mitä luovan työn tekeminen vaatii. Niin kuin muissakin ammateissa, minunkin työssäni jaksaminen on ihan kaiken perusta. Toki välineidenkin on oltava ajan tasalla. Mutta itse kyllä nostan tuon jaksamisen niidenkin yläpuolelle. Niin ja syömisen…

Luova työ ei ole vain taiteilijoiden etuoikeus. Uutta ja ennennäkemätöntä syntyy muillakin aloilla. Luovuus itsessään on taitoa ideoida uutta, nähdä asiat uudesta kulmasta ja kykyä tehdä tulevaisuutta ennakoivia johtopäätöksiä. Luovuutta tutkinut psykologi Mihaly Csikszentmihalyi on kiteyttänyt, että luovat ihmiset yhdistävät ajattelun ja toiminnan tendenssejä, jotka monilla ihmisillä ovat eroteltuja. Heissä yhdistyy vastakkaisia ääripäitä: sen sijaan että he olisivat ”yksilöitä”, kukin heistä on ”joukko”.

Luovuutta pitää hoitaa. Kun ajatus on avoin, pystyy ajattelemaan vapaasti ja saa oikeanlaisia ärsykkeitä, syntyy hienoja ideoita. Luova ihminen pyrkii näkemään yleisen tuolle puolen. Omassa laatikossa on helppoa olla, mutta luovan ihmisen pitäisi alituiseen kurotella laatikon ulkopuolelle. Väsyneenä ja nälkäisenä tämä on vaikeaa. Ja seurassa, jossa ei uskota luovuuteen.

”Kaikkihan niin tekevät” ja ”kaikkihan sen tietävät” ovat luovuuden huomaamattomia esteitä. Jos esimerkiksi idean jyvänenkin tylysti tyrmätään ideapalaverissa, niin kestää aikansa ennen kuin ideoija haluaa uudestaan jakaa ajatuksiaan. Ideat ovat herkkiä ja muutkin ideoijat voivat silloin pelon ilmapiirissä mieluummin olla hiljaa kuin tulla tyrmätyksi. Uudet ideat ja erilaiset ajatukset pohjautuvat aina johonkin faktaan ainakin minun työssäni ja negailijat ovat usein niitä, joilla on pahin muutosvastarinta kaikkea uutta ja erilaista kohtaan.

Luova flow-tila tarvitsee sopivasti mitoitetun työn, ei tylsistyttävän helppoa eikä ahdistavan vaikeaa. Työn on myös oltava eettisesti oikeanlainen, jotta tekijä voi sitoutua ja innostua. Lisäksi tarvitaan selkeät rajat ja tavoitteet. Ja hieman aikaa. Ja tietysti turvallinen, arvostava ja innostava ilmapiiri. Mutta niitähän tarvitaan ihan kaikessa työssä.

Kokemusta ja ammattitaitoa on se, että pystyy valvoneena, nälkäisenä, sairaana ja loppuun kulutettunakin tarjota jotain uutta. Kokemusta ja ammattitaitoa on myös se, että tuntee itsensä ja pystyy ajamaan itsensä luovaan flow-tilaan olosuhteista huolimatta päivä toisensa jälkeen. Ja osaamista on myös se, että pystyy sanomaan ääneen: ”tänään ei lähde kovempaan laukkaan, mutta huomenna on päivä uusi”.

pexels-photo-462353.jpeg

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s