Minulla on sellainen tapa, että hetki ennen nukkumaan menoa köllöttelen sängyssä ja luen Facebookin ehkä parasta ryhmää: Ei menny niinku Strönsöössä ja tietysti kikattelen. Eihän se helppoa ole lukea kyyneleet silmissä nauraen, mutta se on rentouttavaa. Varsinkin viestiketju tekstiviesti-strömsseistä on hulvaton. Menkääpä lukemaan. Suosittelen käymään läpi myös ne kommentit. Seuraan myös Kyöstiä, kuten 76 000 muutakin.
Mutta minusta tuntuu, että olet ehkä jo huomannut minun viihtyvän näissä ryhmässä. Mistä se johtuu? No, sehän johtuu Facebookin uutisvirran algoritmistä, joka on pahempi kuin työttömien aktiivimalli.
Facebook on säännöllisesti kehittänyt uutisvirran algoritminsa toimintaa. Sisältöjen autenttisuutta ja ajantasaisuutta seurataan uusin käyttäjien antamin signaalein ja erilaisten sisältöjen näkyvyys määrittyy käyttäjien suhtautumisen mukaan. Esimerkiksi Tykkää ja jaa –tyyppinen julkaisu tulee jatkossa saamaan vähemmän näkyvyyttä.
Viimeisin päivitys korostaa entisestään autenttisen viestinnän arvoa. Eri toimijoiden tekemien julkaisujen näkyvyys uutisvirrassa määräytyy monien määreiden mukaisesti, kuten kuinka läheinen kyseinen henkilö tai sivu Facebookin datan pohjalta sinulle on, mutta toisaalta myös julkaisun muilta saamien reagointien, kommenttien ja jakojen määrä vaikuttaa sen saamaan näkyvyyteen.
Algoritmi on siis laskukaava, joka mittaa erilaisia määreitä, joiden pohjalta algoritmi toteaa julkaisun autenttisuuden. Onnistuakseen tässä Facebook on kategorisoinut sivuja pistämällä muistiin, ovatko sivut yrittäneet huijata reagointeja roskapostittamalla tai pyytämällä asiattomasti tai sääntöjen vastaisesti tykkäyksiä, kommentteja tai jakoja. Esimerkkinä epäautenttisesta sisällöstä Facebook käyttää julkaisuja, joita sivun seuraajat piilottavat ahkerasti uutisvirroissa niitä nähdessään. Samalla Facebook myös opettaa algoritmiaan suosimaan autenttisiksi tulkittuja julkaisuja ja antamaan niille lisänäkyvyyttä.
Algoritmi nostaa siis esille eniten niitä julkaisuja, joihin omat kaverit ovat reagoineet. Algoritmi myös seuraa, miten videoihin reagoidaan, katsotaanko niitä äänet päällä ja kuinka pitkään prosentuaalisesti. Myös videon muoto vaikuttaa sen näkyvyyteen – suora lähetys saa lähetyshetkellään laajemman näkyvyyden kuin normaali videojulkaisu. Videot tuntuvatkin olevan Facebookin lellikkejä, niiden näkyvyyttä pystyy parantamaan helpommin kuin esimerkiksi yksittäisen mainoskuvan näkyvyyttä.
Mutta miten käy tiedonkululle? Minun uutisvirtani on ainakin yksipuolistunut. Ja muutoksesta johtuen algoritmi saattaa näyttää vanhojakin päivityksiä. Kehitys ei helpota ainakaan yrittäjiä. Kommentoippa sinäkin, miten uutisvirtasi on muuttunut.